23 Ağustos 2016 Salı

GÖZALTINA ALINAN/TUTUKLANAN MESLEK MENSUPLARI

Milli Güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) yönelik olarak yürütülen suç soruşturması veya kovuşturması kapsamında gözaltına alınan veya tutuklanan meslek mensupları hakkında aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.

1) SERBEST MUHASEBECİ VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER AÇISINDAN

a- Meslek Mensubunun (SM, SMMM) Gözaltına Alınması Halinde :

Meslek Mensubunun gözaltına alınması halinde, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bu meslek mensubunun internet vergi dairesi şifresi geçici olarak iptal edilecektir. Gözaltına alınan meslek mensubunun bağlı bulunduğu Oda Yönetim Kurulu tarafından bu meslek mensubu ile sözleşmesi olan mükelleflerin işlerini yapmak üzere bir veya birden fazla meslek mensubu tayin edilecek ve Odalarca anılan mükelleflere, çalıştıkları meslek mensubunun gözaltına alındığı ve kendilerine gözaltına alınma süresi içerisinde muhasebe ve/veya mali müşavirlik hizmetlerini yapmak üzere meslek mensubu tayin edildiği, ancak yine Odalar tarafından, diledikleri takdirde tayin edilen meslek mensubu dışında başka bir meslek mensubu ile de çalışmalarının mümkün olduğu bildirilecektir.

Mükelleflerin ilgili odaca tayin edilen meslek mensubu veya kendi anlaştıkları meslek mensupları ile 340 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Tebliğinin EK-4 "Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi" düzenlemeleri gerekmekte olup gözaltı süresi içerisinde anılan mükelleflere ait verilmesi gerekli beyannameler bu meslek mensupları tarafından verilecektir.

Mükelleflerin beyannamelerini gönderen meslek mensuplarının  213 sayılı Vergi Usul Kanununu mükerrer 227.maddesi uyarınca sorumlu olacakları tabiidir.

Diğer taraftan, gözaltına alınan meslek mensubunun serbest kalması ve bu durumu tevsik eden bir belge ile bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurması halinde, bu meslek mensuplarının geçici olarak iptal edilen internet vergi dairesi şifresi Gelir İdaresi Başkanlığınca açılacak ve mükelleflerin muhasebe ve/veya mali müşavirlik hizmetleri yine bu meslek mensupları tarafından yerine getirilmeye devam edilecektir.

b- Meslek Mensubunun (SM,SMMM) Tutuklanması Halinde :

Meslek mensubunun tutuklanması halinde, bu meslek mensubunun internet vergi dairesi şifresi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tamamen iptal edilecektir. Tutuklanan melek mensubunun bağlı bulunduğu Odalar tarafından mükellefe, çalıştığı meslek mensubunun tutuklandığı ve odalarınca tayin edilen meslek mensubu veya kendi belirledikleri meslek mensubu ile çalışmalarının mümkün olduğu bildirilecektir.

Mükellefler, 31/12/2016 tarihine kadar muhasebe ve/veya mali müşavirlik hizmetlerini yapmak üzere ilgili odalarca tayin edilen meslek mensubu veya kendi belirledikleri meslek mensubu ile 340 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin EK-3 "Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi" düzenleyeceklerdir.

2) YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER AÇISINDAN

a- Meslek Mensubunun (YMM) Gözaltına Alınması Halinde :

Yeminli Mali Müşavirlerin gözaltına alınması halinde, bu meslek mensuplarının internet vergi dairesi şifresi Gelir İdaresi Başkanlığınca geçici olarak iptal edilecek ve anılan meslek mensupları tarafından verilen Tasdik Raporları ilgili vergi daireleri tarafından işleme alınmayacaktır.

Meslek mensubunun gözaltı süresi sonunda serbest kalması ve bu durumu tevsik eden bir belge ile bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurması halinde ise, geçici olarak iptal edilen internet vergi dairesi şifresi Gelir İdaresi Başkanlığınca tekrar açılacak ve vermiş olduğu raporlar için genel hükümlere göre işlem tesis edilecektir.

b- Meslek Mensubunun (YMM) Tutuklanması Halinde :

Yeminli Mali Müşavirlerin tutuklanması halinde, bu meslek mensuplarının internet vergi dairesi şifresi Gelir İdaresi Başkanlığınca tamamen iptal edilecek ve bu meslek mensupları tarafından verilen Tasdik Raporları ilgili vergi daireleri tarafından işleme konulmayacaktır.

Diğer taraftan; birlik ve odalar tarafından, gözaltına alınan veya tutuklanan meslek mensuplarına ilişkin bilgiler derhal Gelir İdaresi Başkanlığına ve meslek mensubunun bağlı bulunduğu vergi dairesine bildirilecektir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder