6 Mart 2012 Salı

Pazarıma Dokunma!

Yıllardır süregelen ve neredeyse geleneklerimiz arasına giren semt pazarları için yapılan yeni düzenlemeyle cadde ve sokaklara gelişigüzel kurulan pazarlar kalkıyor!
Yönetmelikle artık cadde ve sokaklara semt pazarı açılamayacak. Kayıt dışılığın da önüne geçilmesini hedefleyen yönetmeliğe göre, sokak aralarında seyyar sebze ve meyve satışı da yasak. Trafiği de olumsuz etkilediği gerekçesiyle Mart Ayı içerisinde devreye girecek uygulama,yaklaşık 330 bin pazarcıyı ve 3 bin 150 belediyeyi etkiliyor.



330 bin pazarcı ortalama 3 kişiyi geçindirdiğini düşünürsek 990 bin kişininin ekmeği demek. Pazarlar kaldırılırsa taze sebze meyveyi ucuza yemek, hatta görmek bile hayal olacak. Bunun yerine havalandırması yetersiz kalan hatta kokuya neden olan marketlerin sağlıksız koşullarında bulunan meyveler yüksek fiyattan satışa sunulacak.

Avrupa ve Amerika'da yaşanan, tane ile meyve sebze almak hayatımıza girecek. Kilo ile alım tarihe karışacak. Eğer pazarlar kaldırılırsa Türk Kültürü'nden bir yaprak daha koparılacak.
PAZARIMA DOKUNMA!

Fotoğraflar Uğur Yüksel'in arşivinden. Lütfen izinsiz kullanmayınız.

2 yorum:

  1. Evet, Pazarıma Dokunma, hem de sakın dokunma.. Semt pazarları bence olmazsa olmaz. Marketlerin ürünleri maalesef pazarlarınki kadar taze ve ekonomik değil. Üstelik Levent/Kadıköy Salı pazarı gibi tekstilde de öne çıkan pazarlar var. Yanis adece doymak için değil giyinmek için de pazar gidiliyor. Her hafta gittiğimiz pazarda yıllardır alışveriş yaptığım pazarcılarla yaşadığımız muhabbet ve bağlılık ise değişilmez. Umarım idareciler doğru bir karar verirler.

    YanıtlaSil
  2. Harika bir gelenek yok olursa eğer,bizler için çok can sıkıcı olur.Pazarlar herkez için vazgeçilmez yerlerdir.Taze taze sebze meyve almak,pzarın havasını telafuz etmek...Bunlardan mahrum bir Türk halkı düşünemiyorum...

    YanıtlaSil