13 Ekim 2016 Perşembe

TİCARİ TAŞITLARIN YENİLENMESİNDE ÖTV KOLAYLIĞI

13 Ekim 2016 tarih 29856 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2 seri nolu Tebliğ ile; Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na eklenen geçici maddeyle şehir içi taksi, dolmuş, servis, minibüs, midibüs ve otobüs taşımacılığı faaliyeti (araç kiralama, özel yolcu transferi vb. hizmet ifası faaliyetleri hariç) ile ticari yük taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek ve tüzel kişiler tarafından, söz konusu faaliyetler kapsamında kullanılan taşıtların yenilenmesinde 30 Haziran 2019 tarihine kadar ilk iktisap ÖTV'den müstesnadır.
Düzenlemeden maliki olunan, trafik tescil kuruluşlarınca ticari yolcu veya yük taşımacılığında kullanılmak üzere kayıt ve tescil edilmiş her bir taşıt için, aynı cins bir taşıtın ilk iktisabında yararlanılacaktır. Yenilemeye konu edilen taşıtın, istisnadan yararlanılan tarihten itibaren 2 tam içinde satılması, devredilmesi veya işletme kayıtlarından çıkarılması şarttır.
Taşıtın, ilk alım tarihinden itibaren 3 tam yıl geçmeden, veraset yoluyla intikaller hariç, devredilmesi halinde adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, ticari ve yük taşımacılığı faaliyetinden çekilmesi halinde ise taşıtın ilk alımındaki matrah esas alınarak, devir veya ticari taşımacılık faaliyetinden çekilme tarihindeki oran üzerinden hesaplanan ÖTV alınacaktır.
Araç kiralama, özel yolcu transferi ve vb.(motorlu taşıtlar sürücü kursu, şoförlük kursu gibi hizmet ifası faaliyetlerinde bulunanların bu faaliyetlerinde kullandıkları/işlettikleri taşıtlar bakımından yararlanmaları mümkün olmayacaktır. Ayrıca maliki olmadıkları taşıtlarla faaliyetiyle iştigal edenler de bu istisnadan yararlanamayacaktır.
Yarış arabaları, arazi taşıtları, atv olarak adlandırılan üç veya dört tekerlekli taşıtlar, motorlu karavanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilen taşıtlar ile motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen binek otomobilleri istisna kapsamında olmayacak, ancak esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş diğer taşıtlar (hem yük hem de yolcu taşımacılığında kullanılan taşıtlar) için söz konusu 1600 cm3 sınırlaması uygulanmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder