Günümüzde dijital hayat özel hayatımızın içine girmedi resmen işledi.
İnternetin mobil hayata adaptasyonu ile selfie modası anlık oldu hatta sosyal ağlar live seçeneğini koyarak canlı yayın yapma imkanını bile doğurdu.
Bazı kişiler dijital yaşama bir adım uzaktan bakma gibi bir yanılgıya düşerken, onlardan bir kuşak öncesi bu hayatın içine daldı gitti. Geçtiğimiz hafta SAP firmasının İstanbul Uluslararası Kongre Merkezinde gerçekleştirilen SAP forumuna katıldım. Bu forumda SAP sistemi anlatılırken tüm konuşmacılar, dijital hayatın gerekliliğini ve ülkemizin buna adapte olması gerektiğini ana düşüncede bizlere ilettiler. Bu forumdaki gözlemlerimden bahsetmek istiyorum.
Konuşmacılar Türkiye'nin gelişimi ve ekonomik büyümesi için dijital hayata geçmenin önemini vurguladılar. Son derece bilimsel verilere dayanarak tezlerini kanıtladılar. Son derece haklı olduklarını ve SAP İstanbul Forum'un çok başarılı olduğunu belirtmek isterim. Forumda benim algıladığım olay ise ülkemizin daha çok yolu olduğu. Özgür irademle başarısızlığımızı tetikleyen unsurları madde madde anlatmaya çalışayım.
Dijital yaşam ve mobil teknoloji ile hayatın daha hızlı hale geldiği anlatılırken, forum hiçbir sosyal ortamda canlı yayınlanmadı.
Panellerde gençliğin dijital hayatı daha çok sevdiği unsurundan, ''Otobüslerde bile veri akışı var, gençlik daha hızlı veri depoluyor saygı gösterip uyum sağlamalıyız'' denilirken, konuşmacıları dinlemeden kalkan ve salonun yarısının boşalmasına neden olan gençler görülünce konukların suratı düştü. Bence düşmesi gerekmezdi çünkü forumu otobüste Youtube dan daha sonra da izleyebileceklerdi.
Dijital hayatın ve internetin büyük şirketlerle küçük girişimcilere eşit şartlar sunduğundan bahsedilirken, öğle yemeğinde VIP ve katılımcı salonları ayrı tutularak fikirler çürütüldü.
SAP inin şirket veri girişlerini düzenlediği ve veriyi gruplandırarak daha kullanılabilir hale getirildiğinden bahsedildi. Bu verilerin akışı düzenlendiğinde daha düşük kapasiteli dijital ortamların verimliliğinin artacağından, sistemlerin daha hızlanarak takılmayacağından bahsedildi. Eğitilmiş insanın önemi ve bu verileri düzene sokacağı vurgulandı. Foruma katılanların %98 i üniversite mezunu ve %70 inden fazlası elektrik elektronik mühendisi olmasına rağmen 14 adet açık büfe sırasında yandan kaynak yapmaları sonucu sistem çöktü kaos oluştu.
Dijital sistemlerin daha az veri atığına neden olduğu belirtilirken, katılımcılar snack barlara ve tatlı büfelerine bize kalmaz mantığıyla yoğun ilgi gösterince, yemek atıkları arttı.
Çalışarak değil düşünerek ve doğru yolu kullanarak başarıya ulaşılacağının öneminden bahsedildi ancak panel çıkışlarında yangın kapıları kullanılınca koridorlarda yığılma pardon overload oldu.
Ben de bu yazıyı panelde aktarılan bir bilgiye dayanarak yazdım. 2016 Dünya ekonomik platformunda, başarılı çalışan kategorisine girmeyen eleştirisel yön 2017 de listenin üst seviyelerinde. Şirketlerde eleştiren ve özgür düşünen beyinlere, korkmadan fikir üreten istihdam gücüne ihtiyaç varmış. Dokuz aydır iş arıyorum kısmet 2017 ye galiba. :)))
Saygılar sevgiler.
Bu forum, anlatması gereken kendi ana fikrinden daha çok büfe sırası, yemek atıkları ve çıkış kapıları yoğunluğu ile dikkat çektiğini düşünüyorum. Bence buradaki en önemli konu, halen insan olmanın gereğini yerine getirmek için normal olması gereken davranışları öğren(e)mediğimizi ve genel eğitimi ne kadar eksik aldığımızı göstermesidir. Dijital hayata geçiş var, ancak altı tamamen boş...
YanıtlaSil