2 Temmuz 2020 Perşembe

Motosiklette Güvenli Sürüş

Bugün motosiklette güvenli sürüş ile ilgili deneyimlerimi paylaşmak istedim. Kimseyei yavaş git yumuşak kullan gibi terimler kullanarak sıkmak niyetinde değilim. Zamanınıza göre siyah baskılı bölümleri de okuyup ilginizi arttırabilirsiniz.

Güvenli Sürüş:

Motosiklette güvenli sürüş sadece sürücülük yeteneklerinize bağlı değildir. Motosiklette doğru ekipman kulanmak en önemli konudur. Bu nedenle motosikletinize ve kullanım özelliklerinize göre ekipmanı tercih etmelisiniz. Uzun yolculuklarınızda güvenliğinizi arttırmak için kapalı bir kask, yaz aylarında orta süreli yolculuklarda çenesi açılabilen bir kask ya da kısa kullanım yavaş sürüşlerinizde açık bir kask tercih etmeniz mühimdir. Uzmanlar tarafından kapalı kask kullanımı önerilse de, kısa mesafe sürüşlerde ve şehiriçi trafiğinde bu tür kasklar konforunuzu önemli derecede düşürerek, dikkatinizin dağılmasına da neden olabilir. Unutmayınız ki kask kullanımı motosiklet kullananlar için güzel ülkemizde yasal bir zorunluluktur. Kask yanında gene mevsime uygun montunuzun ve eldiveninizin olması da daha güvenli sürmenize olumlu katkıda bulunacaktır. Dizlik kullanılması da kaza anında ya da dizinize çarpan cisimler olduğunda yaralanmanızı büyük ölçüde engeller. 

Yola çıkmadan önce motosikletinizin lastik havalarını fiziksel durumlarını kontrol etmeniz, sıvı soğutmanız varsa sıvı seviyesinin yerinde olduğundan emin olmanız gereklidir. Yağ çubuğu ile yağ seviyenizi de kontrol etmeniz yolda kafanızda oluşacak dikkat dağıtan soru işaretini yok edecektir. Bu kontrollerin ardından güvende olduğunuzu bilerek sürmek sizi kararsızlıklardan kurtaracaktır.

Her yola çıktığınızda, tecrübeniz artsa da kendinize olan güveninizi unutun. İstatistiklere göre motosiklet kazaları en çok ilk kilometrelerde yaşanmaktadır. Kendinize güven yerine dikkatinizi arttırmanız, daha çok motosikletten soğutan, adele ve kemik zedelenmelerinden kaçınmanızı sağlayacaktır.

Sürüşe geçtiğnizde unutmayacağınız bir konu var. Tüm araba sürücüleri motosikletler için birer kördür. Araba sürenlere görme engellilerine yaklaştığınız gibi şevkatle yaklaşınız. Bana ilkel gelen 4 tekerlekli araçların cam kenarlarında direkler mevcuttur. Bu direkler araç sürücülerinin görüşünü engelleyerek sizi görme şansını düşürür. Ayrıca motosiklet kullanmayan diğer araç sürücüleri psikolojik olarak denkleri ya da daha büyük araçları tehtid olarak gördüğünden motosikleti görmezden gelebilirler. Sürüşünüzde bunları dikkate alarak araçlarla mesafenizi kormanız tavsiye edilir.

Bunun haricinde ani duruşlarda ya da kırmızı ışıklarda dururken, küfür yeme riskine girsek de, araçların arasına geçerek durmanız sizi arkadan gelecek istenmeyen darbelerden koruyacaktır.Trafikte seyrederken aynı hızla yanyana giden iki araç arasına girmek son derece tehlikeli ve yanlıştır. Bir aracın diğerine yaklaşma durumunda arada kalırsanız kontra hareketini uygulayarak kaçma şansınız sıfırdır.

Şeridinde gidemeyen araç sürücüleri genelde cep telefonlarını kullandıkları için insan hayatını tehlikeye atmaktadır. Cep telefonu kullanan sürücüleri bir tinerciye yaklaşıyormuşçasına dikkat ederek mümkün olduğu kadar uzağından geçiniz.Unutmayınız ki bu sürücüler zekalarını normal bir zeka seviyesine çıkarabilmek için ellerindeki telefonlara muhtaçtırlar.

Taksicilerin çoğunun araçlarında sinyal kolunu kullanmadığını bilirsiniz. Taksiler ikinci elde kaç kilometre olduğuna bakılmaksızın "sinyal kolunu kullandın mı" sorusuna bağlı olarak satılır. Sinyali daha az kullanılan taksinin satılma şansı yükselir. Şaka bir yana taksiciler bütün gün direksiyon salladıkları ve birçok insan tipine katlandıkları için tahmin edilmesi zor manevralarıyla motosiklet sürücüsü için tehtid unsurudur. Onlara kibar davranarak, gerekirse esprilerle takılarak yaklaştığınızda uyarılarınızın başarılı olduğunu göreceksiniz. Onlara her an yolda motosikletli görürüm sıkıntımı atarım imajı veriniz.

Virajlara girerken ara sokaklarda frene basmaktansa motosikleti gaz ile kontrol altına almak (gazı azaltarak ya da kontrollü gaz keserek arttırararak) hem yakıt tüketiminiz olumlu katkıda bulunacak hem de durmanız gerektiğinde daha yere oturur daha güvenli fren yapmanızı sağlayacaktır.

Umarım bu bilgiler size yardımcı olur ve daha uzun yıllar birlikte sürmemize imkan tanır. Hepinize güvenli sürüşler diliyorum. Tekerinize taş değmesin.


23 Haziran 2020 Salı

Pugeout Django Yamaha X Max 125 PCX 125 Karşılaştırmaları Tercih Nedenleri


Tercih sebepleri farklı olsa da kullanıcı beklentilerini karşılama yönünde rakiplerine göre daha güçlü olan bu üç motosiklet modeli gerçekten incelenmeye değer. Benim şansım ise bu üç modeli de uzun süre kullanmış olmam.

HONDA PCX

İlk kullanmış olduğum PCX pratik, güvenilir ve sağlam bir sürüş imkanı sunuyor. Teknolojik yapısı motor, çekiş sistemi ve şasi yapısı üzerine geliştirilmiş. Sessiz bir sürüş deneyimi yaşatan bu model yakıt tasarrufunda da son derece başarılı. Benzini kokluyor derecesinde tüketiyor.

Modern dizaynı genelde genç sürücüleri cezbederken, hafifliği ve kullanım kolaylığı ilk motor olma özelliği ile PCX piyasadaki yerini almış. Modelde ABS olmaması ve TRW markatekerleklerinin ülkemiz asfaltına uymaması alıcısını bazı değişikliklere itmeye 2020  modelinde bile devam ediyor.  Bagaja bir ufak full face kask yanına küçük bir el çantası alabiliyor. On torpidoda çakmak girişi ve eldivenleriniz için yer mevcut.Yol tutuşu özellikle ıslak zeminlerde felaket derecesinde olduğu için lastik değişimi alıcısının cüzdanını hazırlaması gerektiği sinyalini veriyor. ESP sistemi gerçekten çok başarılı yol çizgisi dışına çıkmanız halinde panik yapmadan gaza tepki vermenizle motosikleti çizgisine geri getirebiliyorsunuz. Şehiriçinde çok kıvrak yoğun trafikte tam bir kurtarıcı. Amortisörler tek kullanımda konforlu iken artçılı kullanımlarda, kasisler adeta artçının kalçasına vuruyor. Arka tekerde disk bulunmaması da geleceğe fırlayacakmış gibi duran tasarımının altında geçmişten kopamayan bir utanç gibi.

PEUGEOT DJANGO

İkinci kullanmış olduğum ve retro tasarımı ile dikkat çeken Django ise konfor, stil ve keyif isteyenler için birebir. Benzin tüketimi ekonomik düzeyde. Keyifli sürüşü ve çeşitli görünüm seçenekleriyle kişiselleştirmeye uygun.


1950 lerden günümüze gelen Django, markasının ikonik bir modeli. Bu modelde gerek artçılı gerek artçısız sürüşlerde konfordan ödün vermiyorsunuz. Kasisler veya taş yollarda havada uçuyormuş hissine kapılabilirsiniz.CTS marka lastikleri ilk 500-1000 km lerde yola alışmakta zorluk çekerken genelde kullanıcı için değiştirilmesi şart gibi gözüken lastikler ilk 10 bin km idare edebiliyor. Pek de cüzdan dostu olmayan bu motosikletin bakım aralıkları düşük parçaları ve aksesuarları rakiplerinden pahalı. Bu nedenle hobi sürüşü isteyenler için ideal bir model. Dizaynı kullanıcı dostu, bu nedenle      bagajına orta boy full face kask yanında yağmurluk gibi ufak tefek eşyalarınızı koyabiliyorsunuz.       Torpidoda bir çakmaklık ve cep telefonunuz içn özel bir cep bile var. Şehiriçi kıvraklığı yeterli, ön ve arka disklerle fren performansı ve dengesi çok güçlü. SYM motoru kendini kanıtlamış ancak kronik egzos paslanması, arka jant kapağının belirli bir süre sonra düşmesi gibi ufak sorunları da yok değil.

YAMAHA X MAX 125                                                                                                                

Yüksek fiyatıyla tüketicilerine orada bir dur bakalım dedirten X max 125 pat diye tercih edilebilecek bir model değil. Düşünerek almanız gerekir.Teknolojik açıdan daha önceki modellerden çok üstün bir motosiklet.                                                                                                                                                


Modern tasarımı ve daha yırtıcı gözükmesiyle ünlü bu model, çift tekerde ABS, arka tekerde elektronik çekiş kontrolü gibi yolda sizi kurtaracak özelliklere sahip. Fabrika çıkışlı tekerlekler bilinen ve başarılı Michelin City Grip. Yakıt tüketimi cüssesine ve 172 kg lik ağırlığına rağmen çok başarılı.Geniş ve aydınlatma lambalı bagajı iki full face kask ve bir orta boy el çantası alabiliyor. Şehiriçi kıvraklığı önceki iki model kadar olmasa da uzun yolda konforlu yolculuklar sağlayabiliyor. Çift torpido gözünün çakmaklıklı olanı kilitli. Bu gözler yazlık eldivenler ve ufak tefek eşyalar için ideal. Kasislerde amortisörler yeterli olsa da Django kadar da konforlu değil. Arkada bulunan sinyal içlerinde normal lamba bulunması led tasarımını bozmuş.


KARŞILAŞTIRMA:                                                                                                                 

PCX de geleceğe fırlayacakmış gibi modelde hala ABS yok, arka fren mekanizması tambur. Lastiklerin değiştirilmesi şart. Ön cam alçak olduğu için hafif uzun sürüşlerde yüksek cama ihtiyaç var. Şehiriçinde kıvrak olduğundan trafiğe girmek zevkli. Bakım ve parçaları makul fiyatlı. Yakıt tüketimi inanılmaz düşük. Artçı almıyorsanız ve uzun sürüşlere fazla gitmiyorsanız sizin için ideal. Eşya taşıyorsanız küçük bir kuyruk bagajı gereksinim. Ticari kullanımlar için de kişisel kısa mesafelerde kullanıcılar için de alınabilir.                                                                                            

Django retro tasarımı ile dikkat çekici. Kişiselleştirilebilir olmasına rağmen aksesuarları cep yakıcı, bakımı rakiplerine göre pahalı. Gülü seven dikenine katlanır cinsten inanılmaz konforlu, şehiriçi yollarında uçan halı. Fren performansı çok iyi. Belirli bir kilometreden sonra lastikler değiştirilirse kaymak üzerinde bal. Park sorunu yok her kafe önüne parketmenize izin veriyor hatta tercih ediyor. Uzun yollarda bagaj şart. Şehiriçi arçılı bile dengeli ve kıvrak.  Egzos paslanmasına ve kronik         sorunlara çözüm bulacak hobi kullanıcılarına, şehiriçi için ikinci motora ihtiyaç duyanlar için kesin tercih sebebi.                                                                                                                                          
                          
X Max, ben uzun yola da giderim şehirde kıvrak değilim ama konforlu seyehat ettiririm diyen bir motosiklet. Bakım aralıkları uzun (3000kmde bir yağ kontrolü 6000km de bir bakım)  Bagajımı doldur doldurabilirsen ama tipim kimine göre çirkin kimine göre güzel. Problem çıkartmam ama aksesuarda can yakarım, fiyatım donanımıma göre ideal paran varsa gel de al. Tek iken kullanıcısını performansta üzmeyen artçı ile 125 cc lik motordan beklentinizi aşmayan bir model. Ben hergün işe gider gelirim. otobana da çıkarım uzuna da giderim diyenlerin tercihi.                                            






16 Haziran 2020 Salı

Kim Hangi Yamaha X Max'i tercih etmeli.

Bildiğiniz gibi, dövizdeki artışlar vergiler motosiklet fiyatlarını uçurmuş durumda. Corona virüs etkileri ile toplu taşımayı da kullanmak istemiyoruz. Bu süre zarfında 2017 de almış olduğum Yamaha X Max 125 cc motosikletimi daha sık kullanmak durumunda kaldım. Nihayetinde bu motor üzerinde 17000 km sürüş deneyimim oldu.

2017 de aldığım motosikletimle ilgili daha önce de bu blogda bir yazım mevcut. Onun dışında sizlere büyük ağabeyleri ile bir kıyaslama sunmak istedim.

Son zamanlarda, gerek benzin istasyonlarında gerekse yolda karşılaştığım meraklı gözler bana "Ağabey 300 mü" sorusunu yöneltiyorlar. "Hayır 125'lik" dediğimde tepkiler, "Ağabey ne yaptın ya bu paraya değer mi"şeklinde genişliyor. Maalesef Türkiye'de hala kullanım amacına değil parasına göre tercihler yapıyoruz.

Öncelikle x max serisinin seleflerindeki Honda PCX Forza ,SYM Cruisym, SYM fiddle gibi motosikletlerle karşılaştırılamayacak kadar üstün olduklarını söyleyebilirim.Yamaha X max ürün yelpazesi tamamen günlük kullanıma yönelik ileri teknoloji ve hafif sportif ulaşım aracı serisi. Bu araçlar motosikletten alacağınız keyfi de optimal düzeyde sağlamakta. Durum fiyat performans konusuna gelindiğinde ise donanım olarak tamamen aynı olan X Maxler'de hangisini tercih etmeliyim kısmı ön plana çıkıyor.

Hacim performansları:
125 cc lik bir motordan 10,5 kw 12 nm güç alabiliyorsunuz.
250 cc lik ortanca ağabey 16,8 kw 24,3 nm güç üretiyor.
300 cc lik ikinci büyük ağabey ise 20,6 kw 29 nm güç üretmekte.
Buradan şunu anlıyoruz, üretici firma hacim artışını 125-250-300 cc aralıklarında torktan yana kullanmış. Beygir gücü aynı oranda artmış olsaydı x max 125 cc teknolojisi 250 cc de 20,1kw, 300 cc de ise 25,2 kw olurdu ancak 250 cc ve 300 cc arasındaki 50 cc hacimdeki güç artışını gözardı etmemek lazım.

Yakıt performansları:

125 cc nin 100 km oralama yakıt tüketimi 2,7lt (Yamah Resmi Sitesi)
250 cc nin 100 km ortalama verisi Yamaha sayfasında yer almasa da 3,1lt (Kullanıcı Hesaplaması)
300 cc nin ise 100 km de ortalama tüketim verisi 3,2 (Yamaha Resmi Sitesi)

Hayat şartlarında ise ben 125 cc X max ile uzun yolda 2,5lt- 3lt arasında, şehiriçinde 2,1-2,5 lt arasında tüketirken, benzer kullanımımla 250 cc de uzun yolda 2,4-3,2 lt şehiriçinde 2,7-3,4 lt,
gene ben 300 cc ile uzun yolda 2,4-3lt şehiriçinde 2,8-3,4 lt yakıt tükettim.

2020 Haziran Fiyat durumları:

X max 125 ABS    31.750 TL
X max 250 ABS    35.900 TL
Maalesef vergi dilimi nedeniyle 300 cc ülkemize sıfır olarak gelmiyor ama az kullanılmışlarını 37.000 TL civarında bulabilirsiniz.

Tercih Konuları ve Öneriler: 

X Max Motosikletinizi tercih etmeden kullanım amaçlarını belirleyiniz.

Şehiriçi ağırlıklı mı kullanacaksınız   X Max 125 sizin aracınız. Artçınız da yoksa şehirdışı yolculuklarda 110-120 km aralığında konforlu bir şekilde seyehat edebilir 130 km son sürate erişebilirsiniz. Şehiriçi kullanımızda önemli derecede yakıt tasarrufu sağlar X Max konforu ve güveniliriliğinden ödün vermezsiniz. Cebinizden boşa bir kuruş bile çıkartmazsınız.

Şehiriçi ve Şehirdışı yolculuklarınız aynı oranda ise X Max 250 sizin aracınız. Şehiriçinde artçım var, şehirlerarası yollarda tek gidiyorsanız bu aracı seçebilirsiniz. Böylece yakıt tüketimimi şehirdışı yolculuklarınızı yaparken de düşük tutmuş ve en uygun performansı almış olursunuz. Şehiriçinde biraz fazla yaksanız da tüh keşke bir üst motoru tercih etseydim demezsiniz.

Şehiriçinde yüküm var, zaten uzun yolu da motosikletle yapmayı seviyorum diyorsanız X Max 300 sizin aracınız. Hafta sonları artçınızı alıp gönül rahatlığı ile şehirdışına kaçabileceğiniz, şehiriçinde az kullandığım için yakışına önem vermiyorum, zaten daha küçük hacimli alsam aynı yükle aynı yakıtı yakardım diyebileceğiniz motosiklet bu.

Umarım Yamaha'nın efsane serisi X Maxinizi tercih edrken yazım size yardımcı olur. Diğer markaların da bu yelpazeyi yakalaması umuduyla. Tekeriniz düz bassın.

3 Mart 2020 Salı

BAZI TESLİMLERDE KDV TEVKİFAT ORANLARINDA DEĞİŞİKLİK

Bazı Teslimlerde Katma Değer Vergisi Tevkifat Oranları Değişti.
03.03.2020 Tarih 31057 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 31 seri no.lu KDV Genel Tebliği ile Bazı teslimlerde KDV Tevkifat oranı değişmiştir.
Tevkifat oranı değişen teslimlerin listesi aşağıdadır. Değişiklik 01.04.2020 Tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
KAPSAM
ESKİ ORAN
01.04.2020'DEN İTİBAREN YENİ ORAN
Külçe Metal Teslimi
5/10
7/10
Bakır, Çinko, Alüminyum ve Kurşun Ürünlerinin Teslimi
5/10
7/10
Hurda ve Atık Teslim
5/10
7/10

Değişikliğe ilişkin tebliğe aşağıda yer verilmiştir :

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 31)
MADDE 1 - 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.3.1.1.) bölümünün birinci paragrafı ile (I/C-2.1.3.4.3.2.) bölümünün üçüncü paragrafında yer alan "(5/10)" ibareleri "(7/10)" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 2 - Aynı Tebliğin (I/C-2.1.3.3.2.1.) bölümünün birinci paragrafında yer alan "(5/10)" ibaresi "(7/10)" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 3 - Aynı Tebliğin (I/C-2.1.3.3.3.1.) bölümünün ikinci paragrafında yer alan "(5/10)" ibaresi "(7/10)" olarak ve (I/C-2.1.3.3.3.2.) bölümü Örnek 2'de yer alan "(5/10)'u" ibaresi "(7/10)'u" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 4 - Bu Tebliğ yayımını izleyen ay başında yürürlüğe girer.
MADDE 5 - Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

1-7 Mart Muhasebe Haftası