30 Ağustos 2021 Pazartesi

Memlekete Hoş Geldin Lambretta

 Bildiğiniz gibi 1947 yılından bu yana heyecanla ülkemize bir distribütör aracılığı gelmesini beklediğimiz Lambretta Scooter Markası V200 Special ve 125 Special modelleri ile Haziran Ayı'nda ülkemize giriş yaptı.

Hemen bir araştırma yapıp, tezcanlılığımdan ülkemize getiren İsotlar'daki arkadaşlarımı da darlayarak edinme hedefine gittim. Öyle veya böyle sevdiğim bir servis noktası ve bayi olan Data Maslak Peugeout'dan V200 special modelini satın almış bulundum. Şimdi size yeni gelen bu motordan iyisiyle kötüsüyle bahsedeceğim. Objektif bir açıdan bakma gayretimle alma düşüncesi olan arkadaşlara da yol göstereceğime inanıyorum. Şu anda 3000 km nin üzerindeyim.

Bu ürün çeşitli markaların ortak bir çalışması. Global markaların üretimi bir ürün. Lambretta V200 motor olarak Sym nin Symphony modelinden de tanıdığımız, yeni Fiddle 3 200 modelinde de kullanılan 169 cc hava soğutmalı bir ünite. Gayet başarılı maksimum torkunu (12,2nm)5500 devir dakikada verdiği için, düşük devirlerde bayılmayan keyifli seyreden 12 beygir gücüne ulaşmanıza gerek kalmadan da zevk alabileceğiniz bir motor.  Sym bu konuda kendini kanıtlamış bir marka. 

Sym'nin motor gücüne güvenen V special; ilk bakışta kalbinizi ısıtan stili, Vespa'nın yuvarlak hatlarına bir başkaldırış gibi duran köşeli hatlarıyla karakterini yansıtan dıştan görünümü çarpıcı bir scooter. Motosikletin yanına yaklaştığınızda, logolu gaz kolları, seledeki kalite, led farlardaki ve neredeyse tüm motorun üzerine işlenmiş Lambretta logoları insanda farklı bir kalite duygusu uyandırıyor. Tüm bu kalite vurgusuna kendimizi kaptırmışken göz alıcı turuncu boyasındaki renk farklılıkları ve matlıklar, hatta plastik birleşme noktalarında yer yer ince boyalı kısımlar göze çarpmıyor değil. Hayalinize limon sıkan bir kalite düşüklüğü. 

Canımızı fazla sıkmadan sürüşe geçelim. Ben imaja önem veririm, bakkala çakkala şehirin göbeğinde iş yerime gider gelirim diyen için biçilmiş kaftan. Islak zeminlerde çok dikkatli olmanız koşulu var. Lastikler CST markasının yüksek naylon içerikli ürünü kuru ıslak geçişlerde sabun etkisi yaratıp motorun düşük devirleriyle hareket etmenizin keyfini yaşarken size kötü sürprizler yapabiliyor. Bilindik bir marka ile değiştirmeniz şart. Arka amortisörler elinizle sertliğini ayarlayabildiğiniz bana göre bir scooter için düşük ve orta hızlarda ya da motosikletin son sürati olan 120 km kadran hızına kadar bile (siz çıkmayın ama) yeterli. Konforu elinizle yumuşak mı seversiniz, spor sert mi seversiniz kolayca uygulayabiliyorsunuz. Unutmayın bu scooter yüksek süratler için üretilmemiş. Bu nedenle ön amortisör açısı dik. Bu dikliğe uygun bir ön amortisörü olsa çok başarılı olabilecek bir yol tutuş performansı olabilirdi. Ön kısım yoldaki pozitif bozuklukları gidona iletirken, yapısından mı kalitesinden mi anlayamadım refleks olarak düşük kalan amortisör geri dönüşleri yeterli ölçüde karşılayamıyor. Öndeki tutuş yoldaki değişiklere uyum saglayamayınca kafadan kayma eğilimine girebiliyor. Ön amortisör maalesef görevini yeterli ölçüde yapamıyor. Orijnal yüksekliğine dönmesi bile gecikiyor.

İşçilik ve montaj ise adeta motosikletin imajına bir hakaret. Çin'de yapıldığını düşündüğüm bu işçilik kısmı, parça birleştirme aşamasında yapıların iç boyalarına zarar vermek, lastik contaların fazla sıkılarak ezilmesi, paralel vida veya civataların birinin az başkasının fazla sıkılması, fren hortumlarının çamurluğa değen kısımlarındaki lastiklerin bile düzgün takılmaması kalite algısını tamamen zedeliyor. Boya konusunda benim motoru edindiğim anda yaptığım ilk işlem polisaj ile renk farklılıklarının giderilmesi ve üzerine seramik kaplama ile koruma oldu. Lambretta alacak akadaşlara ya da almış olanlara şiddetle tavsiye ediyorum.

Aydınlatma açısından Lambretta düşündüğümden de üstün çıktı. Lambretta logolu ön far tasarımı yüksek kalitesi ile muhteşem çalışıyor. Gece değil gündüz bile harika aydınlatma ve güvenlik sunuyor. Arka aydınlatma tasarımı harika bir kaporta bütünlüğü oluşturuken dikkat çekmesi ve stop lambalarının üstün performansı alkışa değer. Bu konuda markayı tebrik etmek lazım. Sinyallerin açısı ve gücü de çok başarılı. Arada sinyal senkronizasyonunda bir problem olabiliyor. Gereğinden hızlı yanıp söndüklerine şahit oldum ancak bu geçici bir problem. Uzun süre devam etmiyor. Aynalar kendi başına alışılması gereken ayrı bir görüşe sahip. Sağ ve sol şeritlerdeki araçları görebilirken arkanızda seyreden aracı görmeniz mümkün değil. 10 metre gerinizden takip eden bir araç kör noktada kalırken ancak sesini duyabiliyorsanız kapsama alanınıza giriyor. Aynalara birer uzatma koymanız ya da cam düşünüyorsanız orijinal aksesuar katoloğundaki ayna uzatmalı cam tutucuyu tercih etmeniz şart.

Parça fiyatları hakkında henüz yeterli bilgiye sahip değiliz ancak aksesuar fiyatlarının can yakabileceğinden bahsediliyor. Şu ana kadar elde ettiğimiz resmi olmayan bilgilere göre aksesuarlar rakibi olan Vespa fiyatlarından bile üst seviyelerde.

Son olarak bana bu motoru tavsiye eder misiniz sorusuna cevap bulmuş değilim. Ben Lambretta'yı sevdim. Eksilerine artılarına alışmaya çalışıyor ve kendi çabalarımla pahalı aksesuar katoloğuna alternatifler bulmaya çalışıyorum.Tekrar hatırlatmak isterim, fiyatlar bize tam olarak yansıtılmadı. O nedenle resmi dağıtıcısı üzerinde çalışır da daha makul hale getirir ise Türkiye'de sevilmeyecek bir Marka değil. Şehirde ve şehiriçi trafiğinde eksi yanlarını göz önünde bulundurarak mutlu mutlu kullanıyorum. Hızlı akan trafikte yol tutuşundaki zayıflama potansiyelini, tecrübemle sürekli ölçerek seyrediyorum. Sade ve pek fazla bilgiye sahip olmayan(Ortalama tüketim vb) gösterge tablosu dikkatimi gereksiz yere dağıtmıyor. Seyrin keyfine bakıyorum, Güneş altında giderken dijital kısmın kararması da beni pek yormasa da bazı kullanıcılar tarafından olumsuz bir nokta. Kararmaması gerekirdi. Gülü seven dikenine katlanır diyorsanız, motosiklet veya scooter tecrübeniz üst seviyelerde ise motosiklet tam size göre, yeni kullanıcılar ise son derece dikkatli olmalı, hoş olmayan tecrübeler yaşayabilirler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder