29 Temmuz 2016 Cuma

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRİZM FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE DAİR İŞLEMLERİN ERTELENMESİ

29 Temmuz 2016 tarih 29785 sayılı Resmi Gazete yayımlanan Yönetmelik ile suç gelirlerinin aklanmasının ve terörizmin finansmanının önlenmesi ve bu suçlarla etkin mücadele edilmesi kapsamında, yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığıyla yapılmaya teşebbüs edilen ya da halihazırda devam eden işlemlerin, işleme konu mal varlığının aklama veya terörizmin finansmanı suçu ile ilişkili olduğuna dair şüphe bulunması üzerine askıya alınması veya bu işlemlerin gerçekleşmesine izin verilmemesine ilişkin usul ve esasları düzenlenmiştir.

  • Şüpheli İşlem Bildirimlerine İstinaden İşlemin Ertelenmesi

Yönetimeliğin 4.maddesine göre yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığıyla yapılmaya teşebbüs edilen ya da halihazırda devam eden işleme konu mal varlığının aklama veya terörizmin finansmanı suçu ile ilişkili olduğuna dair şüpheyi destekleyen belge veya ciddi emare bulunması durumunda, yükümlüler şüpheli işlem bildirimini Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına gerekçeleri ile birlikte işlemin ertelenmesi talebi ile gönderirler.
Erteleme talepli şüpheli işlem bildirimlerine konu işlemin olağan dışı nitelikli olması, çeşitli veri tabanlarından ya da diğer kaynaklardan yapılan kontroller sonucunda işlemi yapan kişi ya da kişilerin suçla ilgili olduğunun veya olabileceğinin anlaşılması, işlemin tamamlanmasının terörizmin finansmanı ile ilgili olduğu düşünülen fonlara ya da suçtan elde edilen gelirlere el koymayı engelleyeceğine veya zorlaştıracağına ilişkin tehlikeli bir halin bulunması gibi göstergelere haiz olması gerekmektedir.
Şüpheli işlem bildirimlerini işlemin ertelenmesi talebi ile Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına gönderen yükümlüler, işlem hakkında Maliye Bakanı tarafından verilecek karar Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığınca kendilerine tebliğ edilinceye kadar, işlemi gerçekleştirmekten imtina ederler. İşlemlerin ertelenmesi, yükümlü tarafından şüpheli işlem bildiriminde bulunulan tarihten itibaren yedi iş gününü geçemez.
Erteleme talebi ile gönderilecek şüpheli işlem bildirimlerine ilişkin usul ve esaslar şüpheli işlem bildirim rehberlerinde belirlenir.
  • Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığınca Tespit Edilen Mal Varlıklarına İlişkin İşlemlerin Ertelenmesi

Yönetmeliğin 5.maddesine göre Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığınca yükümlü nezdinde bulunduğu tespit edilen mal varlığıyla ilgili olarak, aklama veya terörizmin finansmanı suçu ile ilişkili olduğuna dair şüpheyi destekleyen belge veya ciddi emare bulunması durumunda; Maliye Bakanının ilgili mal varlığına ilişkin işlemlerin ertelenmesine yönelik kararı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığınca ilgili yükümlülere tebliğ edilir. Yükümlüler, tebliğ tarihinden itibaren yedi iş günü süresince kararda belirtilen işlemleri gerçekleştiremezler.
  • Yurtdışı Muadil Kurumlardan Alınan Talepler

Yönetmeliğin 6.maddei gereği yabancı bir muadil kuruluş tarafından aklama veya terörizmin finansmanı suçuna ilişkin işlemin ertelenmesi yönündeki gerekçeli talebi Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığınca değerlendirilir. Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığınca aklama veya terörizmin finansmanı suçu ile ilişkili olduğuna dair şüpheyi destekleyen belge veya ciddi emare bulunması durumunda, bu talep Maliye Bakanı tarafından karara bağlanır. Bu yetki kullanılırken mütekabiliyet ilkesi gözetilir.
Maliye Bakanının ilgili mal varlığına ilişkin işlemlerin ertelenmesine yönelik kararı Mali Suçları Araştırma Kurul Başkanlığınca ilgili yükümlülere tebliğ edilir. Yükümlüler, tebliğ tarihinden itibaren yedi iş günü süresince kararda belirtilen işlemleri gerçekleştiremezler.
İşlemlerin ertelenmesine karar verilebilmesi için yabancı muadil kuruluşun gerekçeli talebinde asgari olarak;
a) Erteleme işlemini gerçekleştirecek yükümlüye ve işleme ilişkin detaylı bilgilere,
b) İşlemin aklama veya terörizmin finansmanı suçu ile bağlantısına yönelik şüpheyi destekleyici belge veya ciddi emarelere ilişkin bilgilere,
c) Talebe konu kişilerin açık kimlik bilgilerine,
d) İlgili ülkede konuya ilişkin yürütülen sürecin mahiyetine ilişkin bilgilere,
yer verilir.
Talebe ilişkin karar, talebi yapan muadil kuruluşa Başkanlıkça bildirilir.
  • Kararın bildirimi

Yönetmeliğin 7.maddesine göreiİşlem hakkında uygulanacak karar, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığınca kendilerine elektronik tebligat hesabı açılan ilgili yükümlülere elektronik olarak tebliğ edilir.
İşlem hakkında uygulanacak karar, elektronik tebligat hesabı olmayan ilgili yükümlülere faks, elektronik posta veya web servis gibi teknik iletişim araçlarının kullanılması suretiyle derhal tebliğ edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder