11 Aralık 2017 Pazartesi

E-İRSALİYE, E-MÜSTAHSİL MAKBUZU VE E-SERBEST MESLEK MAKBUZU UYGULAMALARI

E-İrsaliye, e-müstahsil makbuzu ve e-serbest meslek makbuzu uygalamaları ile ilgili Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslak olarak yayımlanmıştı. Henüz tebliğ Resmi Gazete yayımlanmadı. Yine de sizleri bilgilendirmek istedik.

E-İrsaliye Uygulaması
E-fatura sistemine kayıtlı kullanıcılar isterlerse 01.01.2018 tarihinden itibaren e-irsaliyeyi kullanmaya başlayabileceklerdir. 01.07.2018 tarihinde itibaren ise, e-fatura sistemine kayıtlı kullanıcılar e-irsaliye sistemini dahil olması, sevk irsaliyesinde usul ve esaslara göre e-irsaliye düzenlemeleri zorunlu olacaktır. Kullanıcılar e-irsaliyeyi kullanmaya başladıkları tarihten itibaren e-irsaliye veya sevk irsaliyesini ayrı ayrı işlemler olmak kaydıyla kullanabilirler. Aynı işlem için hem sevk irsaliyesi hem de e-irsaliye kesilemez. Ancak 01.07.2018 tarihinden itibaren sadece e-irsaliye kullanacaklardır. İlgili tarihten itibaren 433 sayılı tebliğin 15.maddesinde belirtilen e-faturanın "irsaliye yerine geçer" uygulaması kullanılamayacaktır.

Söz konusu uygulamaya süresi içinde başvurmayan kullanıcılar GİB portal hesapları 01.07.2018 tarihi itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından otomatik olarak açılacaktır.

E-Müstahsil Makbuzu Uygulaması
E-müstahsil makbuzu uygulamasına, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca müstahsil makbuzu belgesini düzenlemek zorunda olan mükellefler isterlerse 01.01.2018 tarihinden itibaren dahil olabileceklerdir. Uygulamaya dahil olacak mükelleflerin; Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile zorunluluk getirilen haller dışında; e-fatura, e-arşiv fatura ve e-defter uygulamalarına dahil olma zorunlulukları bulunmamaktadır.

Gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden mal alan birinci sınıf tüccarlar 01.07.2018 tarihine kadar e-müstahsil makbuzu uygulamasına dahil olmak ve bu tarihten itibaren müstahsil makbuzu belgelerini e-müstahsil makbuzu olarak düzenlemek zorundadırlar. E-müstahsil makbuzu uygulamasına dahil olan birinci sınıf tüccarların, 01.07.2018 tarihine kadar e-müstahsil makbuzu belgesi düzenlemeleri mümkün olduğu gibi kağıt ortamda müstahsil makbuzu belgesi düzenlemesi de mümkündür. Ancak aynı işlem için e-müstahsil makbuzu veya kağıt ortamdaki müstahsil makbuzu belgelerinden sadece birinin düzenlenmesi gerekmektedir.


E-Serbest Meslek Makbuzu UygulamasıE-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca serbest meslek makbuzu belgesini düzenlemek zorunda olan mükellefler, isterlerse 01.01.2018 tarihinden itibaren dahil olabileceklerdir.

2016 yılı gayri safi hasılatı (kollektif, adi komandit şirket veya adi ortaklık halinde faaliyet gösterenlerin bu ortaklıklardan aldıkları paylar dahil) 50.000 TL ve üzeri olan serbest meslek erbaplarının 01.07.2018 tarihine kadar uygulamaya dahil olması ve bu tarihlerden itibaren serbest meslek makbuzu belgelerini e-serbest meslek makbuzu olarak düzenlemeleri zorunludur. 01.01.2019 tarihinden itibaren ise; gayrisafi hasılat tutarına bakılmaksızın tüm serbest meslek erbaplarının, söz konusu uygulamaya dahil olması ve bu tarihten itibaren serbest meslek makbuzu belgelerini e-serbest meslek makbuzu olarak düzenlemeleri zorunludur.

E-serbest meslek Makbuzu uygulamasına ilişkin zorunluluklarının başladığı tarihlerden önce kendi isteği ile dahil olanların, zorunluluklarının başlayacağı tarihlere kadar e-serbest meslek makbuzu düzenlemeleri mümkün olduğu gibi kağıt ortamda serbest meslek makbuzu düzenlemeleri de mümkündür. Ancak aynı işlem için e-serbest meslek makbuzu veya kağıt ortamdaki serbest meslek makbuzu belgelerinden sadece birinin düzenlenmesi gerekmektedir.

Kendilerine e-serbest meslek makbuzu belgesi düzenleme zorunluluğu getirilen hekimlerin, (diş hekimleri ile veteriner hekimler dahil), zorunluluklarının başlayacağı tarihlerden itibaren 379 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen uygulamadan (POS cihazlarından düzenlenen POS fişlerinin serbest meslek makbuzu olarak kabul edilmesi) yararlanmaları mümkün olmayacaktır.

İlgili tebliğ taslağı aşağıda sunulmuştur.


V.U.K.Genel Tebliğ Taslağı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder