1 Eylül 2016 Perşembe

YURTDIŞINDA ÇALIŞAN VEYA ÖĞRENİM GÖREN KİŞİLERİN TÜRKİYE'DE KİŞİSEL KULLANIMA MAHSUS KARA TAŞITININ KULLANILMASI

01.09.2016 tarih 29818 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4458 sayılı Gümrük Kanunun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişikliklere ilişkin alınan kararlarda bir takım değişiklikler getirilmiştir.
Bu değişiklerden birincisi ; belirli bir süre ile çalışmak ve öğrenim görmek amacıyla gelen yurt dışında yerleşik kişilerin ülkelerinde kendi adlarına kayıtlı olan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtına geçici bir süreyle Türkiye'de trafiğe tescil edilmek üzere geçici ithalat izni verilmiştir. Bu taşıtlar çalışma ve öğrenim süresi içinde Türkiye'ye getirilebilir.
İkincisi; bu kişilerden emeklilik tarihinden sonra Türkiye'ye ilk defa getirecekleri kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için Türkiye'ye son giriş tarihinden geriye doğru bir yılda en az 185 gün yurt dışında bulunma koşulu aranmaz. Yine geçici ithalat izin sürelerinin tamamını kullanmadan taşıtıyla yurt dışına çıkan emeklilerin, izin süresi içinde kalması şartıyla, izinden kalan sürelerini kullanmak üzere taşıtıyla yeniden yurda girişlerinde Türkiye'ye son giriş tarihinden geriye doğru bir yılda en az 185 gün yurt dışında bulunma koşulu aranmayacaktır.
Üçüncüsü; geçici ithalat izni verilen hak sahibi, kişisel kullanıma mahsus kara taşıtını geçici ithalat izin süresince Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kullanabilir.
Son olarak da; sürelerin tamamını kullanmış veya yerleşim yeri şartını sağlamayan; Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde yerleşik kişilerin ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı olan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına yılda bir kez olmak üzere 1 ay izin verilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder